Základní atmosférické čidla a senzory

Tyto čidla a senzory jsou základními prvky meteostanice a jsou použity na všech meteostanicích, sbírají základní atmosférické údaje, které pomáhají určovat pokročilé atmosférické veličiny a předpověď námrazy.

Čidlo teploty vzduchu TA-02

Popis

Atmosférické čidlo teploty vzduchu TA-02 slouží k měření teploty vzduchu na meteorologických stanicích. Jeho konstrukce a umístění jsou klíčové pro přesná měření. Zde jsou hlavní charakteristiky:

  1. Radiační kryt: Čidlo je umístěno v radiačním krytu, který chrání před přímým slunečním svitem. Tím se minimalizuje vliv slunečního záření na měření teploty.

  2. Materiál krytu: Kryt je vyroben z materiálu, který maximálně odráží sluneční záření a minimalizuje akumulaci tepelné energie. To zajišťuje přesnější měření.

  3. Snímač Pt 100: Čidlo obsahuje odporový snímač Pt 100 ve čtyřvodičovém zapojení. Pt 100 je standardní termoelektrický snímač, který poskytuje přesné a spolehlivé výsledky.

  4. Nerezový držák: Mechanické uchycení čidla je realizováno pomocí nerezového držáku, který zajišťuje stabilitu a dlouhou životnost.

Použití

Čidlo TA-02 je ideální pro silniční meteorologické stanice, kde je potřeba přesně měřit teplotu vzduchu. Jeho spolehlivost a přesnost jsou klíčové pro správnou funkci meteorologických systémů.

Parametry

  • Rozsah měření: – 40°C až + 80°C
  • Přesnost měření: ± 0,15°C
  • Použitý snímač: Pt 100/A – výběr
  • Odpor snímače při 0 °C: 100,00 Ω
  • Připojovací kabel: 4x 0,25
  • Radiační kryt: 5 plastových talířků průměr 132 mm
  • Celkový rozměr: průměr 132 mm, výška 130 mm
  • Stupeň krytí IP 68

  • Názorná ukázka čidla teploty vzduchu

    Senzor relativní vlhkosti a teploty vzduchu HC2-S3

    Popis

    Čidlo relativní vlhkosti je klíčovým prvkem pro přesné měření vlhkosti vzduchu na meteorologických stanicích. Jeho konstrukce a umístění jsou pečlivě navrženy tak, aby zajistily spolehlivost a přesnost. Zde jsou hlavní charakteristiky:

    1. Měřicí rozsah vlhkosti: Čidlo pokrývá rozsah od 0 do 100 % relativní vlhkosti (rh). To umožňuje sledovat širokou škálu vlhkostních podmínek.

    2. Měřicí rozsah teploty: Čidlo také měří teplotu vzduchu v rozmezí od -50 do 100 °C. Tato kombinace umožňuje komplexní monitorování klimatických podmínek.

    3. Dlouhodobá teplotní stabilita: Senzor dosahuje teplotní stability lepší než 1 % rh a 0,1 °C za rok. To je důležité pro dlouhodobou spolehlivost měření.

    4. Reprodukovatelnost měření: Čidlo dosahuje velmi nízké reprodukovatelnosti měření (méně než 0,02 % rh nebo 0,01 K). To zajišťuje konzistentní výsledky.

    5. Doba odezvy: Čidlo reaguje na změny vlhkosti vzduchu během 3 až 12 sekund v závislosti na typu filtru a konstrukci sondy.

    6. Pracovní teplota elektroniky: Elektronika čidla je schopna pracovat v extrémních teplotách od -50 do 100 °C.

    7. Stupeň krytí IP 65: Čidlo je chráněno před prachem a vodou, což zajišťuje spolehlivost i v náročných podmínkách.

    8. Napájení: Sonda je napájena v rozmezí 3,2 až 5 VDC.

    9. Střední doba do poruchy: Senzor má dlouhou životnost a vyžaduje kalibraci každé 2 roky.

    Použití

    Čidlo relativní vlhkosti je ideální pro silniční meteorologické stanice, kde je potřeba přesně měřit vlhkost vzduchu. Jeho spolehlivost a přesnost jsou klíčové pro správnou funkci meteorologických systémů.

    Výrobce Rotronic Instruments

    ukázka senzoru relativní vlhkosti.

    Čidlo srážek SR-03t

    je to typ jednoduchého čidla je vytápěný snímač dešťových nebo sněhových srážek

    s rozlišením ANO/NE s možností stanovení relativní intenzity srážek

  • Průměr snímací desky: 38 mm
  • Napájecí napětí vytápění: 12 V
  • Příkon vytápění: 1,2 W
  • Stupeň krytí IP 66